Thursday, June 16

Torčiukų dienos. Šokoladinis kavos tortas su karameliniu pertepimu.

Šį tortuką pamačiau lietuviškame žurnale 'JI', sėkmingai atkeliavusi į mano namus kartu su svečiais iš Tėvynės. Pamačiau ir nebeturėjau ramybės, taip gundžiausi išbandyti. Ir ne veltui. Sunkus, šlapias, kavos, o karamelės ir tamsaus šokolado skoniai nepaprastai dera. Pagaminti nėra sudėtinga, man rodos, išeitų ir pirmakarčiui/ei :) O puošyba kaip visada, pagal sugebėjimus ir skonį.


Reikia:
4 vidutinių kiaušinių
400g cukraus (dėčiau bent 150 g mažiau sekantį kartą)
300g miltų
5 šaukštų nesaldžios kakavos
2 arbt. šaukšteliai sodos
400g grietinės/natūralaus jogurto
1/2 stiklinės smulkintų graikiškų riešutų
300g sviesto ir dar trupučio skardos patepimui
1/2 stiklinės stiprios atšaldytos kavos
600g karamelinio kremo - Karvutės ar Rududu;

Eiga:
Kiaušinius plakame su cukrumi tol, kol visiškai ištirpsta cukrus. Sodą išmaišome 2 šaukštuose grietinės (netikiu aš tuo nugesinimu, bet vistiek jei recepte prašo, tai darau :D). Likusią grietinę sumaišom su kakava. Viską sukrečiam į kiaušinių ir cukraus masę - kakavą su grietine, soda su grietine ir smulkintus riešutus. Išmaišom iki vienalytės masės. Pasidalinam į dvi dalis ir kepam 25 cm formoje. Formos dydis svarbu, nes jei turite standartinę 23 cm formą, tai biskvitas labiau iškils ir gali skirtis kepimo laikas. Jei kepsite 25 cm formoje, tai turėtų užtrukti apie 15 min. O jei 23cm, del storesnio biskvito, gali kepti ilgiau. Temperatūra -180C. Tikrinam į vidurį įsmeigiant pagaliuka ar peilio galiuką. Iškepusius papločius gerai ataušinam ant grotelių. Vėliau juos reikia padalinti pusiau, kad gautųsi iš viso 4 biskvitai pertepimui. Prieš pjaustant, labai geras įprotis - biskvitus įmesti į kamerą trumpam. Pjaustant netrupės :)

Kremui - labai labai svarbu, kremo sudedamąsias išimti iš šaldytuvo ir laikyti bent parą toje pačioje kambario temperatūroje. Kitaip rizikuojate sugadinti visą tortą, nes skirtingų temperatūrų sviestas ir karamelė tiesiog nesusiplaks į vientisą konsistenciją. Esmė - sviestą ir karamelę išplakti iki vientisos masės, tada lėta srovele vis plakant pilti kavą ir viską gerai išmaišyti. 

Prieš tepant lakštus, pasiruoškite sirupo biskvitų sulaistymui. Aš darau iš akies - imu keletą šaukštų kokiu tamsių uogų sirupo, skiedžiu su likusia kava ar vandeniu. Sirupas neturi būti labai išraiškingo skonio. Prieš tepant kremu, kiekvieną biskvitą negailint sulaistau. Naudoju šaukštą, labiau kruopščiai laistau kraštus, į tą pačią vietą antrą karta nepilu, na maždaug toks gausumas :))) Tada eilė kremui ir sekančiam lakštui. 
Baigę tepti, viršutinį lakštą taip pat aptepam kremu (ar jo likučiais). Dedam į šaldytuvą mažiausiai 5 valandom, geriausiai per naktį. Geriausias skonis po 12 valandų. 
Puošti geriausia kitą dieną, kai tortas sustingęs. Aš tiesiog užsijojau kakavos :)
Tiesa, tokį tortą būtinai surinkinėjam atsidarančioje torto formoje - kepimo skardoje. Labai jau jis toks sunkus ir drimbantis, kitaip nemėginkit. 
Skanaus!



1 comment:

  1. Nu žiauriai skanus šitas, dėkui už pasidalintą receptą.

    ReplyDelete