Saturday, April 3

Idealių sausainių paieškos

Beveik vienuolika... Neįtikėtina, kur tas laikas išteka. Dienos vis mažai.
Nors paskutines 4-5 dienas man labai sunku judėti ir ilgai ant kojų nustovėti negaliu, noro gaminti ką nors skanaus aš nepraradau. Išvis ilgesnį laiką neįjungus namuose orkaitės man darosi baugiai liūdna ir svetima. Jau gana, kad šios šventės prabėgs be jokių žymesnių kulinarinių eksperimentų...

Nors ir didelėm valios pastangom, bet nudažėm keletą kiaušinukų ir mes šiemet. Vertinant su praeitų metų kūryba viešai nerodoma, tobulėjam! :)) Dažėm lygiai 2 paras na kas galite pasigirti tuo !!! Kadangi pirmosios paros mėginimai rudus (kitokių Londone neradom) kiaušinius paimti maistiniais dažais buvo visiškai nesėkmingi, kiaušiniai tik pasidengė spalvota plėvele, teko kviestis į pagalbą lietuviškoje parduotuvėje pirktus TIKRUS kiaušinių dažus :) Woohoo, ir mes išgavom šokių tokių atspalvių !  :D

Procesas


Rezultatas



Šiandien naminių sausainių diena!
Per praėjusias Kalėdas, tiksliau po jų, nutiko man laimė pigiai nusipirkti knygą Baking (pareklamuota dešinėj). Tą knygą galiu vartyti non stop - kokie skanėstai, kiek daug receptų, koks popierius, kokios fotografijos ir kiek daaaug ikvėpimo! Receptai paprasti, bet įvairūs, aprašyti viename psl. su keliom fotografijom, bet taip aiškiai. Pasaka, ne knyga. Sausainių devynios galybės... Ir dar visi populiarieji kepiniai - nuo pusrytinių bandelių, tradicinių riestainių, gimtadieninių šlapių šokoladinių ar sūrio tortų iki įmantrių šokoladinių vyniotinių. Galybė, žodžiu, naudingu dalykėlių.
Tai va. Kai užsimanau naujų sausainių (vis dar neatradau tų vienintelių), tai imuosi ją vartyti ir einu bandyti. Ką čia slėpti, dažnai nukrypstu nuo receptų ir ne visada tai būna palaiminti atradimai.  Bet kepti sausainius yra džiaugsmas keliagūbas - rinktis, svajoti, maišyti, užuosti, na ir galiausiai jei pasiseka, ragauti :D

Šiandien norėjau kažkokių meduolinių/imbierinių, bet ne taip sunkiai kočiojamų... Nugara nelaiko. Tad išsirinkau panašius. Šiek tiek keičiau receptą ir va kas gavos: labai purūs, trapūs saikingai, ne per daug prieskoningi.


Skanu prie arbatos su pienu.

Reikia:

200 gr minkšto sviesto
10 - 20 šaukštų cukraus (skaniau rudo)
1 kiaušinis
80 g tamsaus sirupo arba skysto medaus
2 arb. šaukšteliai malto imbiero
1 arb. šaukštelis cinamono
truputį muskato riešuto arba gvazdikėlių
1/2 arb. šauštelio druskos
250 g miltų
2 šaukšteliai sodos

Dar cukraus pavoliojimui formuojant.

Eiga:

Sviestą išplakam su cukrum iki purumo (lengviau ir geriau su el. mikseriu). Tada įmušam kiaušinį, vėl paplakam. Supilam sirupą ir vėl maišom. Galiausiai pasiruošiam visus birius produktus atskiram dubeny. Geriausia būtų jeigu juos kelis kartus ten ir persijotumėm, bet aišku tingim :) Taigi įsijojam (aš tai darau su eiliniu kiaurasamčiu galingu tokiu) visus miltus, prieskonius ir sodą kartu. Tada maišom taip su šaukštu, bandom sulipinti vieną guzulą. Tešla bus lipni, šlapia, su miltais geriau nepersistengt. Limpa ji nuo sviesto minkšto ir kitaip nebus. Viską padarę, turim dėti ją į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui. Aš suklijuoju ją į kvadratinį lakštą kepimo popieriaus ar plėvelę pateptą riebalais ir tada jau kišu į šaldytuvą.
Po tų 30 min. traukiam, kabinam šaukštu masės, formuojam aliejum pateptuose delnuose rutuliukus, pavoliojam juos cukruje ir supjoję blynelį klojam jį į skardą (išklotą kepimo pop.). Labai primygtinai rekomenduoju pavolioti cukruje, lengviau suploti atlimpa nuo delnų :)
Dedam į įkaitintą iki 170 C orkaitę, kepam 15-20 minučių, kol gražiai iškyla ir paruduoja.

Kol parašiau jau ir vidurnaktis netoli...

Labanakt ir skanių Velykų pusryčių ryt!

No comments:

Post a Comment