Tuesday, December 22

Maistiškai sutrikus



Taigi va. Šuoliavom, skubėjom ir ką, jau atkeliavom. Nieko nebeliko iki švenčių, visiškai nieko. Ryt dar į darbus, parduotuves, o poryt pirmyn prie puodų! Prieš šventes savotiškai pasnikauja mano šaldytuvas ir pati virtuvė. Reikia gi vietą atlaisvinti :) Vajetau net silpna... aš ne tik maisto neturiu, aš net sąrašų neturiu!!!

Jau kelis vakarus užmigti neduoda mintis ir klausimas - ir ką gi aš gaminsiu šventinėms vakarienėms?!?!?!? Taip, daugiskaita, nes Kūčios ir Kalėdos juk abi šventės. Būtų visai nesudėtinga nuspręsti jei švestume tėvų ar senelių namuose. Ten viskas paprasta. Metai iš metų, karta iš kartos gaminami tie patys patiekalai - skriliai ir virtiniai su grybais, silkė su grybais, virtiniai su aguonom, mieliniai blynai su obuoliais, žuvis tešloj, žuvis su morkom ir svogūnais, silkė su morkom ir svogūnais, silkė su grybais, želė (?), spangolių kisielius, aguonų pienas ir žinoma kūčiukai - na visokios šių produktų įmanomos variacijos. Bet... nesu ten, nesu religinga, tad ir 12 patiekalų nėra kam ruošti. Bet visai neminėti švenčių kaip ir neišeina. Ir svarbiausia, švesti norisi!
Taigi... Mėčiausi mėčiausi, bet visgi manau, kad per Kūčias mėsos nevalgysim. Silkių ir grybų mano namuose niekas be manes nevalgo, Kalėdoms tų pačių kasdieninių kotletų irgi nesinori. Tai bėda tai bėdelė. Ech..
Baigsiu rašinėti, eisiu sąrašiukų darytis.

Šiandien atkeliavo The French Chef Cookbook / Julia Child




Kankina mintis pasirinkti keletą receptų iš jos ir pasiryžti kitokioms šventinėms vakarienėms šiemet :) O ką... Kodėl gi ne :) Jei nėra sąlygų ar nepatinka senosios tradicijos, galima ir naujų susikurti.

Tai va, užduotis nesunki - kažką iš žuvies Kūčioms ir keletą receptų Kalėdų dienai...
Žinau, kad būtinai gaminsiu adaptuotą roacky road ir kokį varškės pyragą desertui, vakarienei marinuotą vištą su apkeptom orkaitėj bulvėm. Kalėdų pusryčiams bandysiu crepes, jei neišeis tai pavadinsiu lietiniais :) O ką dar ką dar... Uch :)

2 comments:

  1. 12 patiekalų ant Kūčių stalo nebūtinai simbolizuoja Jėzaus apaštalų skaičių, pagoniškesnė tradicija sako, kad 12 patiekalų tai metų mėnesiai, o ir ant stalo pažvelgus galima pamatyt daug pagoniškų dalykų - ant stalo dedamas medus, kad gyvenimas saldus būtų, šiek tiek druskos, nes gyvenimui reikia ir druskos, beigi obuolys (vienur šviežias, kitur džiovintas), kad metai vaisingi būtų. Ir pačios Kūčios turi daugiau pagoniškų tradicijų (burtai, po vakarienės ant stalo mirusiesiems paliekamos lėkštelės ir maistas ir t.t.), nei krikščioniškų (plotkelis ir naktinės mišios). Labai įdomiai visas šventes ir tradicijas yra Dundulienė aprašiusi, tik dabar nepamenu, kurioj knygoj.

    ReplyDelete
  2. Aha, žinau, tu teisi. Ačiū, kad priminei Dundulienę, man rodos, tą knygą kažkur pas tėvus turiu. Žinoma, tik aš pati kalta, kad tos prasmės neįžvelgiu ir nepasistengiu atrasti.
    Taisysiuos :)

    ReplyDelete