Tuesday, December 29

Beurre d'Orange ir Crepes Suzette pagal J.Ch

Niu ką... Kas nori ir mėgsta plonus minkštus prancūziškus blynelius - crepes, gali mėginti jų išsikepti namie. Įmanoma! Skanu su obuoliais, džemu, vaisiais, grietinėle ar tiesiog kvapniu sirupu. Labai labai skanu crepes su šokoladu ir bananais... Ech. Šitie blyneliai gali būti ne tik desertiniai. Bet tokių dar neragavau, tai ir neturiu ką pasakyti :)
Visa crepes'ų paslaptis - laikytis proporcijų, neperkepti ir svarbiausia man rodos, suplakus tešlą, leisti jai pastovėti vėsiai pora valandų, kad išbrinktų miltai.

Desertiniai blyneliai
Crepes fines sucrees

Matavimo puodeliai -1 puodelis - 240ml

Reikia:
3/4 puodelio pieno
3/4 šalto vandens
3 tryniai
1 šaukštas cukraus
3 šaukštai Orange liqueur, romo arba konjako
1 1/2 puodelių miltų (reikėtų ne semti, o įsijoti ir nubraukti viršų su peiliu - yra skirtumas ar semti, ar įsijoti. kiekis skirsis)
5 šaukštai lydyto sviesto
~15 cm skersmens keptuvės

Niu kaip plakti tešlą yra keli variantai - arba viską sudėjus, plakti ant didžiausio greičio elektriniu plaktuvu apie 1 minutę, arba palaipsniui įplakti skysčius į miltus, su mediniu šaukštu ar elektriniu plakikliu. Po to pertrinti sieteliu užsilikusius gumulėlius. J. Ch pataria palaikyti paruoštą tešlą šaldytuve mažiausiai 2 valandas, kaip jau minėjau, leidžiant miltų dalelėms išbrinkti ir suminkštėti.
Blynelius kepam plačioje (~15cm) keptuvėje ant vidutinės ugnies. Pirmo blynelio testui įkaitinam riebalais pateptą (beje, prancūzai rekomenduoja tepti nesūdyto lašinio skūrele) keptuvę beveik iki dūmų. Tada staigiai nukeliam keptuvę nuo ugnies, pilam 1/4 puodelio tešlos į patį keptuvės vidurį ir laikydami keptuvę dešinėj rankoj visaip ją vartom, kol tešla pasiskirsto per visą keptuvės diametrą. Labai svarbu: suformavę ploną blynelį, tešlos perteklių išpilam! Jei pirmas blynelis išeina per storas dėl tešlos, į tešlą galim įplakti keletą šaukštų vandens. Dedam keptuvę atgal ant ugnies, kepam pora minučių, tol kol blynelis lengvai juda patrūkčiojus keptuvę. Kai galim, atsargiai apverčiam, pakepam dar minutę, verčiam į didelę lėkštę.
Iš nurodytų sudedamųjų turėtų išeiti apie 18 desertinių blynelių, maždaug 14cm skersmens.

Toliau apie Beurre d'Orange (orange butter for filling  and flavouring Crepes), apelsininį sviestą.
Norint pasigaminti Crepes Suzettes, reikia prieš tai pasigaminti apelsininio sviesto.

Reikės:
4 dideli kvadratinio cukraus gabalėliai
2 dideli, sveiki apelsinai
1/4 puodelio cukraus
Elektrinis mikseris (toks trinantis) arba grūstuvė
250 gr minkšto nesūdyto sviesto
2/3 puodelio nukoštų apelsino sulčių
3 šaukštai Orange liqueur

Cukraus gabalėlius stipriai trinam į apelsinų odelę, kad šie sugertų išsiskiriančius  aliejus. Tada bulvių skustuku nuskutam apelsinų žievelę, dedam ją ant pjaustymo lentos kartu su cukrum ir smulkinam. Kuo smulkiau. Gautą masę supilam į indą, kuriame trinsim. Ten pat sumetam sutraiškytą gabalinį cukrų. Viską trinam el. plakikliu arba grūstuvėje. Gerai padirbėję, dedam sviestą ir viską trinam, plakam tol, kol tekstūra tampa lengva ir puri. Palaipsniui įplakam apelsinų sultis ir likerį. Uždengiam ir laikom, kol prireiks. Galima užšaldyti.

Crepes Suzette

Reikės:
3 puodelių apelsininio sviesto
Pusgilio indo, kurį galima kaitinti
18 desertinių blynelių
2 šaukštai cukraus
1/3 puodelio Orange liqueur ir konjako

Pašildom sviestą inde iki burbuliavimo. Ir leidžiam jam pasikaitinti šiek tiek, kol karamelizuojasi jame esantys cukrūs. Tai užtrunka apie porą minučių. Leižiam į tokį sviestuką po blynelį iš abiejų pusių, lenkiam per pusę, dar per pusę, į gražų trikampėlį ir dedam indo šone. Ta patį padarom su visais blyneliais. Tada apibarstom cukrum ir supilam alkoholį. Švelniai pastumdžius keptuvę (vidutinė ugnis on), pašilus alkoholiui jie turėtų užsidegti :) Jei nepavyksta, dėkit degtuką! Su šaukštu vis pilkit dugne esantį likerį ant blynelių tol, kol ugnis užges... Patiekiame labai karštose lėkštėse.
Skanaus!!!

planas buvo - Kalėdų pusryčiams, bet tiesa ta, kad buvom apsiryję... Ir nukėlėm crepes Boxing day smaguriavimui. Atsiprašau iš anksto, kad veik nėra foto arba jos nelabai vykę... Nebuvo kada...

Taigi neparašiau, kad labai skanu buvo. Blyneliai tikrai labai minkšti, plonyčiai. Kitokie nei šiaip gaminant. Sušildytas apelsinų sviestas ir visi tie išsiskyrę eteriniai aliejai namuose kažkas unreal, kvepia kaip saldainių krautuvėlėje.

1 comment:

  1. Mmm, kaip skaniai atrodo! Būtinai reikės išmėginti :)

    ReplyDelete