Tuesday, December 29

J. Child perlai

Ta proga, kad susižavėjau Julia Child ir josios asmenybe, netgi įsigijau jos rodytų TV show knygą. Ne dėl TV ir ne dėl show, tiesiog ten tie patys receptai, kurie sudėti ir į Mastering the Art of French Cooking, tik patobulinti ir knyga per pusę pigesnė už pirmąją. Planuoju papostinti ne tik išbandytus receptus, bet ir sau atrastus patarimų perliukus, kurie kitose receptų knygose būna šlykščiai nutylėti, dėl to man niekada nepavyksta visko pasigaminti taip kaip mačiau/ragavau/pasakojo.

Taigi pirmieji perliukai, jau minėti, bet reikia pasižymėti.
Kodėl noriu juos užrašyti? Niu aš esu įsitikinus, kad sėkmingam gaminimui labai svarbu tokie mažyčiai dalykėliai, kurie paaiškina kaip ir kodėl daryti tą ar aną. Vien jų išvardijimas neleidžia suprasti, kaip svarbu detalės.  Bet patikėkite manim, žmogum, kuris mokosi gaminti pagal knygas, tai svarbu!


I

Norėdami apskrudinti mėsą, turite :

  • dėti į karštą indą jos po nedaug, tik kelis gabalėlius vienu metu, 
  • keptuvė turi būti įkaitinta beveik iki dūmų,
  • ir svarbiausia, būtinai prieš tai mėsos gabalėlius kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. 

Pvz.: Taip darome, norėdami apskrudinti vištos krūtinėlę, jautienos gabalėlius prieš troškinimą ir pan.

II

Vynas gaminimui. Labai svarbu naudoti geriausią kokį galite. Ne brangiausią, bet geriausią pagal esamą situaciją ir gaminamą patiekalą. Be to patiekalui nereikės viso butelio. Dažniausiai gaminimui reikia nuo puodelio iki kelių. Melavo tie, kurie sakė, kad tinka bet koks, eilinis rašalas. Kodėl? Todėl, kad jei paragavus vyno jis jums per aštrus, rugštus, neskaniai prieskoningas ar sutraukiantis, tai žinokite, kad tą akimirką, kai jį supilsite į karštą indą, visi šie skoniai tik užaštrės ir tik jie ir pasiliks, didžiajai daliai skysčių ir alkoholių nugaravus.

III

Miltų ir kt. proporcijų laikymasis. Julia Child rašo, kad jei neketinate laikytis tikslių miltų kiekių receptui nurodymų, visas kitas sudedamąsias dalis galite tiesiog išmesti. Besilaikantiems sveikos mitybos principų jokiu būdu nerekomenduoja mažinti grietinėlės ar sviesto kiekių recepte. Vietoj to, Julia Child siūlo gaminti viską kaip priklauso, bet suvalgyti tik šaukštą. Ir visi bus laimingi, ar ne? :) Jūs ir kiti paragaus maisto paruošto taip, kaip ir priklauso. Kitaip kam tie receptai ir visas tas french cooking...


******

Dar esu pažadėjus šiandien įdėti atsiliepimus apie Beurre d'Orange, kuri ruošiau Crepes Suzette receptui.
Jei dangus neįgrius, įdėsiu :)

No comments:

Post a Comment