Friday, January 1

Vištos krūtinėlė su aromatingom daržovėm ir grietinėlės padažu (pagal J.Child)

Apie vištos krūtinėlę... dar vienas jos gaminimo būdas. Man įdomu kaip siūlo ją ruošti prancūzai. Perskaičius pasirodė neįtikėtinai paprastas būdas, ir kaip paaiškėjo -skanus, nes pagyrų sulaukė turbūt daugiau nei kiti per  paskutinius kelis mėnesius. Darbo nedaug, rezultatas vėl gi labai sultinga mėsytė ir tarpusavy derančios daržovės. Tik reikia suktis gan greitai.

Suprêmes de Volaille à l'écossaise
(Chicken Breasts with Aromatic Vegetables)

Reikia:
Šviežių vištos krūtinėlių 4vnt
Pusės mažos citrinos sulčių
Druskos, pipirų
4 šaukštų sviesto
Sunkaus troškinimo indo (casserole)

Daržovės:
1 vidutinė morka
1 vidutinio dydžio svogūnas
1 šaukštas sviesto, alyvuogių aliejaus jei prireiks
Druskos


Galima krūtinėles paruošti pagal bazinį receptą, t.y. tik jas apkepti, patroškinti ir patiekti su padažu. Jei norim, pagaminti ir daržovių, paruošiamus darbus darom prieš pradėdami gaminti mėsą.
Nuplaunam krūtinėles, nusausinam ir įtrinam citrinos sultimis. Pabarstom šviežiais pipirais, druska ir paliekam keliom minutėm. Jei prie supremes tieksite bulvių, šiuo metu galite jas nulupti ir pastatyti virti. Nulupam morką, sutarkuojam. Dedam į keptuvę sviesto, įkaitinam, sumetam tarkuotą morką ir prisukam ugnį iki minimumo. Morka troškinasi kol labai smulkiai supjaustom svogūną. Pakankamai suminkštėjus morkai, suberiam į tą pačią keptuvę svogūną. Vis pamaišom, įberiam druskos, kad nebūtų sausa, dar kokį šaukštą alyvuogių aliejaus ir lėtai lėtai troškinam. Kol ruošiam vištą, kol darysim padažą - visą laiką vis pamaišom ir troškinam ant žemiausios kaitlentės padalos.
Įmam sunkų troškinimo indą, į jį dedam mūsų 4 šaukštus sviesto, įkaitinam ir dedam pasimarinavusias krūtinėles. Kepinam ant karštos ugnies iš abiejų pusių po kelias minutes. Tą pakartoję po keletą kartų, išjungiam, dedam ant vištos viršaus lakštą kepimo popieriaus, gan kruopščiai uždengiam šonelius ir šaunam į gerai įkaitintą orkaitę. Troškinam kokias 6-8 minutes, 160C orkaitėje. Vištienos krūtinėlės gan greitai pasiruošia. Po 6 min traukiam iš orkaitės ir tikrinam. Jei paspaudus mėsa vis dar minkšta ir tarsi guminė, kišam kelioms minutėms atgal į orkaitę. Mėsa iškepus taip kaip reikia, kai ji tik lengvai elastinga ir nepasiduoda spaudimui. Svarbu neperkepti. Jei išimsim iš orkaitės, tai reiktų padėti, kad neatšaltų. Pvz sudėti į indą ir padėti virš vis dar besitroškinančių daržovių keptuvės ar bulvių puodo. Per tą laiką ruošiam padažą.

Padažui reikės:
Kepimo riebalų (nuo vištos)
1/4 puodelio sultinio
1/4 puodelio balto gero sauso vyno
1 puodelio riebios grietinėlės
2 šaukštai šviežių smulkiai sukapotų petražolių

Į sunkią, siaurą keptuvėlę ar puoduką nupilame kepimo riebalus/sultis. Pilam į juos sultinį. Paverdam kol skystus sutirštės iki sirupo konsistensijos. Kai jau sutirštėja, pilam vyną. Toliau verdam vis paplakdami metaline šluotele kol šiek tiek nugaruoja vynas. Tada pilam grietinėlę ir vėl paplakam. Paragaujam ir jei reikia taisom prieskonius - druską, pipirus ir jei norim citrinos sulčių lašais.

Tam laikui jei pasisekė nesudegint, turėjo būti paruoštos mūsų daržovės.

Pabaiga. Į lėkštę dedam mūsų supremes (vištos krūtinėlę), dedam šalia ar ant troškintas daržoves, pilam grietinėlės ir vyno padažo, pabarstom petražolėm.
Skanaus!

p.s. Aprašymas užtruko, bet gamyba tikrai ne.
Paskaičiuokim:
vištienos marinavimas - 2-4 min
apkepimas svieste - 4-6 min
daržovių troškinimas - iš viso apie 10 min
vištos troškinimas orkaitėje - 6-8 min
padažo gamyba - 3-4 min

No comments:

Post a Comment