Monday, December 28

Nuodėmingai apsivalgiusios postas apie kalėdinį maistą.

Turiu pasakyti, kad vos judu po šventinio apsivalgymo. Papildomi keli kilogramai garantuoti. Dabar jau žinau, kad nemelavo Julie&Julia veikėjai, po sočių vakarienių maratono vis gerdami tabletes virškinimui gerinti. Košmaras niu. Kaip taip galima... Julia Child savo knygoje The French Chef Cookbook sako, kad nors ir paisote sveikos mitybos, sveiko svorio ir visų kitų jūsų sveikatai naudingų patarimų, jokių būdų nedrįskite keisti french cuisine receptuose nurodytų proporcijų. Darykite viską kaip priklauso ir suvalgykite to tik šaukštą, taip iššaugosite figūrą ir būsite tikri, kad paragavote maisto tokio, koks jis ir turėtų būti. Be abejo, improvizuoti galima, bet tik po to, kai jau žinote taisykles... Čia toks netikęs įvadas į tai, kad kaip ir pažadėjau sau, Kūčių ir Kalėdų vakarienė buvo keli pagrindiniai patiekalai a la Julia Child.
Prieš pasiryždama aprašyti kaip turiu pasisakyti... kad turbūt augu, nes pagaliau pradėjau mokytis iš knygų :) Čia gal kai kam kaip semantinė klaida skamba, nes iš ko gi mokytis dar ar ne? Bet tik ne tiems, kurie (galbūt savo pačių praradimui) mokosi tik iš savo klaidų, savo atradimų, dar prie to ir paskubom, trokšdami tik greitų, matomų rezultatų. Šios šventės ir pradėta skaityti Julios Child knyga man padėjo atrasti, kad ir aš sugebu daryti nuosekliai, tikiu ir pasitikiu laikydamasi taisyklių ir koks saldus malonus kai tai nenuvilia! Rezultatas buvo puikus. Žuvis buvo aromatinga, bet švelni, tokia šilkinė ir subtili. Višta neapsakomai sultinga, bet ne guminė, o puikiausiai iškepusi ir visiškai be jokiu laistymų, vartymų... Nesu valgiusi geriau iškeptos, bet neperkeptos vištos krūtinėlės. Žodžiu, verta išbandyti. Tikrai tikrai.

Na, bet aišku, staiga netapau kita ir šiandienos sūrio torčiukai su maskarponės sūriu ir graikišku jogurtu gaminti visiškai iš akies :D Jei bus valgomi, pasidalinsiu.

Žiūriu į laikrodį, kad kaip ir vaiką reiktų eiti prausti ir net pavargau kol tą įvadą parašiau :))) Bet jei ne šiandien, tai ryt turbūt dar labiau tingėsiu.

Taigi višta pagal J.Ch.
Grakščiu Poulet en Cocotte pavadinimu. 
Tai yra tiesiog BAZINIS receptas, kaip ta vištą išsikepti... O pasaka be galo - padažų ir granyrų variacijos.

Pradžiai reikės:
Vištos ~2-2,5kg.
Į vidų:
2-3 šaukštai sviesto,
Kelių šakelių raudonėlio, šviežio arba džiovinto,
Svogūno, smulkiai pjaustyto - 2-3 šaukštų,
Druskos, pipirų,
Salierų stiebų, pora šaukštų, smulintų,
Trupučio morkų prieš tai apkeptų svieste,
Virtuvinių rankšluosčių.

Įmam ne kokį kūdą paliegusį broilerį, o tokią normalią įmitusią bent poros kg vištelę. Visaip kaip įdėmiai apžiūrim ją, pašalinam likusias plunksnas ir kitus nereikalingus dalykus, išimam prie uodegos esančius riebalinius gumuliukus. Į vidų iberiam druskos, 1 šaukštą sviesto, įmetam raudonėlio šakeles, smulkiai pjaustytą svogūną, salierą ir morkas. Lyrinis nukrypimas - galima apsieiti tik su raudonėliu, svogūnu ir druska :) Taigi. Viską sudėję pasistengiam mediniais dantų krapštukais arba siūlu kruopščiai užlopyti, kad neišbyrėtų.


Skrudinimas


Toliau labai labai svarbus prancūzų išrastas dalykas - sausinti viską, kas norime, kad gražiausiai apskrustų. Taigi. Prieš vištytės apskrudinimą, kruopščiai ją nusausiname. Patogiausia tai daryti geru virtuviniu popieriniu rankšluosčiu. Tada imam plačią keptuvę, į ją pilam alyvuogių ar kitokio kepimo aliejaus, įkaitinam beveik iki dūmų ir dedam vištą, krūtine žemyn. Paskrudinam 2 min. ir atsargiai verčiam ant kito šono. Vėl minutė dvi ir verčiam. Atasrgiai, kad neplyštų odelė. Taip apskrudinam vištą iš visų įmanonų pusių. Užtrunka maždaug apie 10 minučių.

Toliau. Tuo pat metu, kol skrunda višta, reiktų pasiruošti daržovių. Ruošiame tame inde, kuriame kepsime vištą - sunkiame troškinimo inde.
Reikės:
2-3 šaukštų minkšto sviesto,
druskos,
1 arb. šaukštelis džiovinto arba pora šakelių šviezio raudonėlio,
1/4 puodelio po smulkiai pjaust. svogūnų, morkų ir salierų stiebų.

Taip atrodo apskrudinta




Itrinta likusiu sviestu, druska, pipirais ir raudonėliu. Liko uždengti ir į orkaitę... 




Kepimas orkaitėj


Taigi tam sunkiam inde išlydom sviestą (2 šaukštų), sumetam daržoves ir uždengę pakepam kol daržovės suminkštėja. Nepamirštam vartyti srkudinamos vištos! Kai viskas paruošta, daržoves nustumiam į šonus, į vidų įkeliam vištą, krūtinele į viršų. Ją aptepam šaukštu dviems likusio minkšto sviesto. Apiberiam daržoves džiov. raudonėliu. Ant viršaus dedam folijos ar kepimo popieriaus ir šaunam į įkaitinta orkaitę. ~2kg višta kepa apie 1,5 valandos 140-160 C temperatūroje. Jokių laistymų, darinėjimų, tikrinimų. Įdedat ir pamirštat. Višta iškepusi, kai storiausioj jos vietoj įdūrus šakute išbega skaidrios, geltonos sultys, jokiu būdu ne rausvos. Va. Mane nustebino, kad šitaip paruošta višta labai sultinga, bet tikrai ne žalia... Tad jei kas gaminsite, neišsigąskite to.




Aš ruošiau ją Kalėdoms, šalia tradiciškai anglams žąsų taukuose skrudintų bulvių ir lietuviškų morkų su česnakais ir majonezu :) Buvo neapsakomai skanu.

Julia Child šalia šios vištos siūlo lengvą raudoną vyną, tokį kaip Bordeaux.

Apie žuvį ryt...
Einu tikrinti ar stingsta mano sūrio pyragai ir labanaktis.
Off.

No comments:

Post a Comment